Dag 10 2007-11-25








Vi har bestämt oss för att svetsa grillens "sidolock" även på insidan för att grillen ska bli riktigt tät. Detta kan leda till lite extra jobb eftersom svetsarna på utsidan nog kommer att spricka av värmen och vi då måste bättra på även dem. Vi tror att det kommer att vara värt besväret och svetsar idag insidan av grilldelens lock mot elddelen. Under tiden gör vi lite småfix som att kapa till vinkeljärn som kommer att svetsas på insidan av grillens olika delar och hålla upp själva grillgallren. Vi fäster även tillfälliga handtag på den stora luckan som annars är ganska svår att hantera.
För att de stora luckorna ska bli riktigt tätslutande fäster vi lister på utsidan. Vi funderar innan på hur vi ska böja plattjärnet och tror att vi nog måste värma det med hjälp av gas innan vi kan lägga det emot luckan och punkta fast det. Vi upptäcker dock att plattjärnet går alldeles utmärkt att böja för hand och vi punktar fast listerna på mycket kortare tid än vi räknat med.
På samma sätt som vi tidigare tillverkat gångjärn gör vi idag gångjärn till den stora luckan. På dessa gör vi en liten böj så att de följer rörets rundning och når upp på luckan. Vi bestämmer oss för att sätta gångjärnen åt samma håll för att kunna haka på och av luckan under arbets gång. Gångjärnen punktas fast vid grilldelen och vid luckan som går perfekt att öppna och stänga.
Dag 9 2007-11-21





Vi inleder den nionde arbetsdagen av projekt lokomotivgrill med att försöka få ordentlig pli på svetsen. Vi provar olika inställningar och tekniker och tror att vi nu har lite bättre koll på hur vi ska fortsätta med svetsningen, trots att vi inte direkt är några experter. Med våra nya kunskaper fixar vi lite av de svetsningar som släpar efter. Benen svetsas mot grilldelens undersida och vi svetsar även fast några av de "stödpinnar" som bara varit fastpunktade.
Nu kan vi inte längre hålla oss från att prova såga ut luckan i den stora grilldelen. Vi försäkrar oss om att vi har tänkt och ritat rätt och sätter sedan igång. Det visar sig gå riktigt bra att med en metall-cirkelsåg såga långa spår i röret. Sista bitarna, mot hörnen, sågas med sticksåg. Även detta fungerar bra men det går åt några sågblad innan vi har listat ut rätt teknik. Luckan, som bara den väger ett antal kilo, trillar ut med ett stort brak och vi är riktigt nöjda med resultatet!
Dag 8 2007-11-18







Vi startar upp med att svetsa och slipa grilldelens lock som vi sågade förra gången. Sedan sätter vi igång med att fästa locket vid elddelen. Vi svetsar först undersidan, något som visar sig vara ganska krångligt. Arbetsställningen är inte den bästa och röken ligger tät i lokalen innan vi är nöjda med resultatet. Vi bestämmer oss för att vänta med att svetsa ovansidan av locket mot elddelen tills vi har tränat lite på att svetsa snyggt och ordentligt har provat ut rätt inställningar för svetsen.
Av vinkeljärn gör vi lister till den lilla rökluckan. Vi punktar fast konstruktionen och skruvar dessutom fast en liten mässingknopp som vi har köpt färdig. Två olika sorters plattjärn och ytterligare en mässingknopp blir till stängningsmekanism för hela stora gavelluckan. Innan vi slutar för kvällen kan vi inte hålla oss från att med hjälp av linjelasern rita ut hur det stora hålet och luckan på grilldelen ska se ut.
Dag 7 2007-11-11







Vi kan inte hålla oss från att börja med nästa stora del av grillen, mittendelen, där själva grillningen kommer att äga rum. Tobbe kapar vår nästa del av röret, den är stor och vi inser att det snart kommer att bli svårt att flytta konstruktionen för hand.
Det första vi måste göra är att försöka få röret att ligga stadigt på underredet. Detta visar sig inte vara så lätt och vi hinner testa lite olika metoder innan vi lyckas slipa benen så att de får rätt rundning mot röret. "Frambenen" blir tyvärr aningen kortare än "bakbenen" och vi kommer att måsta korrigera detta med nya fötter eller något liknande för att grillen ska bli helt vågrät.
Vi punktar fast elddelen vid grilldelen och börjar sedan jobba med locket som ska täcka grilldelens ände. Vi sågar ut en likadan halvmåne som vi gjorde till elddelen och punktar fast och slipar denna innan vi ger upp för dagen.
Dag 6 2007-11-05








Vi arbetar några timmar med att göra gångjärn till grillen. Vi tillverkar dem av ett 12mm rundjärn och ett rör som tyvärr är lite för litet och måste borras ur för att järnet ska passa i det. Vi sågar 6 stycken 50mm bitar av röret för att kunna tillverka gångjärn till grillens luckor och en 90mm bit som ska bli till gångjärn för "gavelluckan". För att kunna bocka rundjärnen i rätt vinkel värmer vi dem med hjälp av gas. Det första gångjärnet vi tillverkar böjer vi mellan två bultar men vi upptäcker att det nog i fortsättningen är smartare att dra fast järnet i ett skruvstäd och böja det där, för att på det sättet få en skarpare böj.
Vi testar vårt första gångjärn på gavelluckan och inser att vi måste palla upp gångjärnet med plattjärn för att få det på samma nivå som luckans list. När vi sedan ska svetsa plattjärnet på plats börjar svetsen krångla och vi får bryta upp, slipa och börja om flera gånger. Till slut lyckas vi ändå få till en bra svetsning och sätter preliminärt luckan på plats.
Dag 5 2007-11-04






Under arbetets femte dag jobbar vi med locken som ska täcka rörets ändar. Det ena ska utgöra elddelens gavel och det andra sidan som ska sitta ihop med nästa del av grillen. Locket till gaveln har vi börjat med förra gången vi jobbade och idag svetsar vi fast det i själva röret. Vi har även börjat fundera på en liten lucka som ska reglera luftintaget i grillen och sågat ut själva hålet för detta.
Andra änden av elddelen ska sitta ihop med mittersta biten av grillen, "grilldelen". Det är denna del som sedan kommer att sitta fast på underredet och benen. Vi har tänkt att elddelen ska sitta i något lägre höjd än själva grilldelen. Det behövs ett lock som ser ut som en halvmåne, eftersom det ska vara öppet mellan de olika delarna inuti röret. Vi får fundera en stund för att bestämma hur locket ska vara utformat för att allt ska stämma ihop. Även detta lock svetsas fast i röret och vi både grov- och finslipar resultatet. När vi sedan har blästrat hela bygget för att få samma yta på allt kommer det att bli riktigt fint!