Dag 20 2008-02-27

Jenny kapar material till gallrenMånga pinnar blir det...Tobbe gör ett första försök med att svetsa ett gallerInte så illa för första försöketList nummer två blev också bra

Idag börjar vi fundera på ett mycket viktigt moment, nämligen hur vi ska tillverka själva grillgallren. Vi bestämmer oss för att göra flera mindre galler istället för ett stort i grilldelen respektive elddelen. Grillgallren tillverkas av smala rundjärn som svetsas vid två tjockare parallella rundjärn. Grillgallren beräknas bli 30cm breda och vi kommer därför att behöva tre galler för grilldelen och två galler för elddelen. Sedan tillkommer även fem runda galler till rökdelen, men det får bli ett senare problem.

Vi försöker lista ut hur vi ska få våra "pinnar" att ligga rakt och med jämna mellanrum, så att vi kan svetsa dem mot de tjockare rundjärnen. Ett första försök går till så att vi lägger pinnarna i mellanrummen på ett gammalt grillgaller från en annan grill. Vi pressar sedan fast hela paketet med hjälp av en bräda och skruvtvingar. Det är väldigt krångligt och vi inser att detta inte är den ultimata metoden för att tillverka grillgaller. Trots detta gör vi ett försök och vårt första grillgaller blir oväntat bra. Till nästa gång ska vi fixa en trälist med utsågade springor som ska användas för att få gallrets pinnar att ligga på plats när vi svetsar.

Idag gör vi även ytterligare en list att använda till värmeplattan. Vi har ju som bekant tänkt göra en platta för att ställa kastruller på, och en platta som ska fungera som wok. Därför behöver vi, förutom den list vi redan svetsat på elddelens lucka, två lite större lister att fästa på undersidan av plattorna. Vi lyckas även idag ganska bra med listen. Vi upptäcker att ett av hörnen blir lite snett men får det ganska rakt och fint med hjälp av upphettning och lite hederligt våld.  

Dag 19 2008-02-24

Vi värmer plattjärnet för att det ska gå att bockaJenny svetsar skarven, rökigt värreListen uppifrånListen snett uppifrånStödet fungerar men ska få en snyggare design innan vi svetsar det ordentligt. Luckan stängd...luckan öppenLuckstopparna och listen på plats

Dag 19 av projekt lokgrill ägnas åt att fortsätta arbetet med värmeplattan, men också åt att tillverka
"stoppar" till de stora luckorna. Vi börjar med att tillverka listen som ska svetsas vid elddelens lock och fungera som grund för värmeplattan.

Efter noggranna beräkningar, och ett visst mått av gissningar angående hur mycket extra material som måste beräknas för "hörnen", glödgar och bockar vi plattjärnet. Listen har varit orsak till mycket funderingar och en del oro, eftersom vi inte riktigt visste hur plattjärnet skulle bete sig när vi värmde och bockade det. Det visar sig att vi har tänkt precis rätt och efter några mindre korrigeringar är vi själva riktigt imponerade över hur rak och fin listen blev.

Med hjälp av skärbrännaren skär vi ut halvmånar från kortsidornas undersidor så att listen ska passa på det stora röret. Vi svetsar listens kortsidor mot elddelens lucka och lämnar sedan värmeplattan för idag. 

Vi har även funderat en hel del på hur vi ska få de stora luckorna på grilldelen och elddelen att stanna "lagom" öppna. Vi bestämmer oss för att fästa någon sorts stopp på baksidan av luckorna och av spillmaterial vi har sedan tidigare tillverkar vi två hajfensliknande skivor. Efter att ha prövat oss fram punktar vi med svetsen fast stopparna i ett läge som gör att luckorna inte riskerar att falla igen. Högst upp på "fenan" fäster vi en liten stopp, bestående av en tunn skiva av ett rundjärn, som ska ta emot luckan. Innan vi svetsar stopparna ordentligt ska vi försöka ge dem någon snygg design.

Dag 18 2008-02-21

Insidan av elddelen, lister för grillgallret på platsVi ritar stödlinjer för att få värmehålet på mitten av luckanUndersidan av det lilla värmelocketVi fäster likadana lister på det lilla värmelocket som på de stora luckornaHålet färdigtVärmelocket på plats

Vi börjar kvällen med att såga och svetsa vinkeljärn på insidan av elddelen. De är till för att lägga själva grillgallret på. Elddelen, som det hörs på namnet, ska ju i första hand användas för att elda i, men man ska även kunna använda den då man bara vill grilla något snabbt.

På ovansidan av elddelen har vi planerat en sorts värmeyta där man exempelvis ska kunna värma sås eller woka kött och grönsaker. Värmeytan ska ha utbytbara plattor och till att börja med har vi tänkt tillverka två varianter. En liten som man ska kunna ställa grytor och kastruller på, och en större som ska fungera som en muurikka eller wok.

För att värmen ska komma ut ur elddelen sågar vi i luckan ett hål runt vilket vi ska svetsa en list. Värmeplattornas undersidor kommer sedan att vara försedda med en list som passar att trä över listen på luckan. Eftersom man kanske inte vill använda värmeplattan varje gång man grillar sparar vi biten som blir kvar efter sågningen. Av den tillverkar vi ett litet lock som kan användas för att hålla värmen kvar i elddelen.

Dag 17 2008-02-07

Denna gång har vi mallen rätt väg från börjanDet nedre locket blir jämnt och fintTobbe kapar kanterna med skärbrännarenJenny svetsar det nedre lockets rörVi löder med mässinglod för att få kanterna jämnaLocket med rökröretDet nedre locket med fastsvetsat rör

På grund av datahaveri har det dröjt extra länge för de två senaste inläggen att komma upp på bloggen. Nu är problemet, åtminstone för tillfället, åtgärdat.

Idag tillverkar vi locket som ska täcka rökdelens undersida. Vi använder oss av samma mall som när vi gjorde det övre locket, men vänder denna gång mallen rätt väg. Locket får en fin rundning och vi sågar med sticksågen ut ett litet hål där smuts och fett ska kunna droppa ut. När vi pressade det övre locket visste vi inte hur mycket det skulle krympa och vi sågade det därför lite extra stort. Det visade sig inte krympa det minsta och därför kapade vi idag bort några centimeter från kanten med hjälp av skärbrännaren. 

När vi ska svetsa fast röret vid det nedre locket inser vi att materialet är för tunt för att kunna hålla för tillräckligt hög värme. Vi sågar därför ett nytt rör av samma material som vi tidigare använt till grillens ben. Röret svetsas fast vid locket och vi tycker att resultatet blir riktigt bra. Rökröret, eller skorstenen, svetsas fast vid det över locket och vi löder med mässinglod runt kanten för att få skarven att bli lite jämnare. De båda locken är nu färdiga, nu återstår bara att svetsa fast dem vid rökdelen och slipa kanterna jämna och fina.

Dag 16 2008-01-31

Rökröret och det så kallade avloppet tillverkas av gamla avlagda diamantborrkronorRören ska anslutas till rökdelens övre respektive nedre lockRökröret ska anslutas till rökdelens övre lockÄven elddelens lucka har fått plattjärn till listerBaksidan av elddelens luckaLuckorna fungerar fint

Idag fortsätter vi med rökdelens övre och nedre lock och av uttjänta diamantborrkronor tillverkar vi två rör. Det större röret skall anslutas till rökdelens övre lock för att fungera som skorsten, eller rökrör. Vi måste senare uppfinna någon slags öppnings- och stängningsmekanism lägst upp på skorstenen. Det mindre röret skall anslutas till rökdelens nedre lock och användas för att lätt kunna bli av med skräp och fett som droppat inne i rökdelen. Kanske vore det smart med någon slags behållare som kan fästas på röret och fånga upp sådant som droppar ner.

Vi fäster plattjärn runt elddelens stora lucka. Dessa utgör lister som skall göra att värmen hålls kvar inne i grillen, sen ser det också ganska snyggt ut! För att kunna hantera luckan gör vi ett provisoriskt handtag som vi punktar fast. Då vi verkar ha slarvat bort ett av våra gångjärn får vi tillverka ett nytt. Efter lite funderingar bestämmer vi oss för att luckan på elddelen inte, som på grilldelen, behöver ha funktionen att kunna hakas av. Vi tillverkar därför ett gångjärn som bockas "spegelvänt" mot det gångjärn vi har sedan tidigare. Vi punktar fast gångjärnen och har nu två fungerande luckor på vår stora grill.

RSS 2.0