Dag 36 2008-05-18

Hyllans undersidaHyllans ovansidaHär ska hyllan sitta...

Idag känner vi inte för att göra det som egentligen borde göras, det vill säga helsvetsa de saker vi bara punktat och slipa de grova svetsningar som behöver finputsas. Istället  tillverkar vi ett bord, eller en hylla, som ska gå att hänga på framsidan av grilldelen och fungera som avlastningsyta. Hyllan ska hängas upp med hjälp av hylsor, små bitar av järnrör, som svetsas på grillen.

Vi tillverkar hyllan av ett 12 mm rundjärn som vi glödgar och bockar mellan två grova bultar. Rundjärnet bockas till en båge där ändarna är nedåtböjda för att kunna träs i hylsorna som fungerar som upphängning. Vi svetsar en rak bit rundjärn i bakre änden av hyllan och mellan "långsidorna" svetsar vi tre bitar plattjärn. I dessa ska vi sen skruva de träplankor som ska utgöra själva avlastningsytan. Det går lättare än vi trott att tillverka hyllan och vi bestämmer oss för att senare även göra en liten hylla att hänga på famsidan av elddelen.

Dag 35 2008-05-14

Tänt var det här!

En viktig dag i lokgrillens utveckling. Vi testar att elda i grillen för att se om värmen och röken på rätt sätt "drar" genom hela grillen, eller om värme och rök kommer att läcka ut lite var stans. Grillen matas med ved och vi låter det brinna ordentligt en bra stund. Till vår stora glädje verkar draget i grillen fungera alldeles utmärkt och röken färdas snällt från elddelen och ut genom rökrörets skorsten. Godset i den stora grillen blir stekhett och eventuella misstankar om att grillen inte skulle kunna uppnå tillräcklig temperatur är som bortblåsta!

Dag 34 2008-05-11

Tobbe svetsar undersidan av rökröretJenny svetsar rökröret inifrånLyfthandtagJenny svetsar kolgallretKolgallerKolgallret på platsKolgaller från sidanTobbe borrar hål för handtagetRökrörets handtagHandtag

Under denna 34:e dag av projektet hinner vi mycket. Vi avslutar den stora svetsen som fäster rökröret vid grillen och tätar öppningen helt genom att även svetsa skarven inifrån. Då grillen börjar bli tung och väldigt otymplig svetsar vi ett handtag, eller en krok, i vinkel mellan grilldelen och rökröret. Kroken ska vara till hjälp vid flytt av grillen och när vi ska hissa grillen med trucken. För att ha något att lägga ved och kol på i elddelen tillverkar vi ett rejält kolgaller av tjockt armeringsjärn. Vi tar hjälp av ett gammalt galler för att hålla "pinnarna" på plats. 

Idag hinner vi även med att göra ett handtag till rökröret. Vi gör en enkel konstruktion där vi på sedvanligt sätt bockar ett rundjärn i 90 grader. Järnet ska gå genom dörren och en liten bit in på den korta änden av av järnet svetsar vi en bult som ska hålla handaget på plats. Med mycket möda och stort besvär borrar vi ett hål i rökrörets dörr och trär sedan handtaget genom dörren. På insidan svetsar vi ytterligare en bult som håller fast handtaget och dessutom en bit av rundjärnet som ska fungera som lås på insidan. Handtaget fungerar riktigt bra och dörren går att stänga tätt. Vi tror att det kommer att bli riktigt bra med ett snyggt trähandtag.

Dag 33 2008-04-27

Jenny mäter ut vart upphängningarna ska sittaJärnet äntligen färdigtAlla upphängningarna på platsRökdel med galler!

Detta bli sista dagen vi ägnar åt grillgaller! Till att börja med svetsar vi i rökröret de upphängningar som gallren ska vila på. Vi sågar små "krokar" av ett vinkeljärn och svetsar tre av dem på varje nivå. Det tar tid eftersom det är svårt att hålla krokarna på plats, i synnerhet när de ska svetsas längst in i rökdelen. Vi gör några försök med en stark magnet och det visar sig fungera ganska bra bara vi slipar bort lite rost från rörets insida.

Inne i grilldelen, på "väggen" mot elddelen, svetsar vi en vinklad plåt, något vi sett att det finns på andra stora grillar. Vi vet inte exakt vad den har för funktion men den har något att göra med att värmen ska ledas från elddelen och vidare i grillen. Vi har länge skjutit upp att göra just detta moment men nu är den faktiskt färdig.

Som avslutning för dag 33 av projekt lokgrill 
framställer vi vårt sista runda galler. Vi tycker att det känns onödigt med fem galler, som vi tänkte från början, och bestämmer oss för att fyra är alldeles tillräckligt. Tillverkningen går riktigt bra nu när vi fått in snitsen och ganska snart har vi alla gallren färdiga och på plats i röken!

RSS 2.0